Palak Tofu

Palak Tofu

Palak Tofu on perinteisestä intialaisesta Palak Paneerista veganisoitu versio. Perinteisessä versiossa ei vegaanisia raaka-aineita ovat paneer eli kotijuusto ja kirkastettu voi eli Ghee. Suurimman osan reseptissä käytettävistä raaka-aineista löydät hyvin varustelluista vähittäistavarakaupoista, mutta muutamia mausteita voi joutua etsimään etnisistä marketeista. Eniten haasteita varmasti aiheuttaa sarviapilanlehti eli kasuri methi tai fenugreek leaf, mutta juuri tuo mauste antaa ruokaan autenttisen intialaisen maun, joten vaivannäkö kannattaa. Toinen mauste, jota joutuu metsästämään, on kokonaiset kardemummat. Loput raaka-aineista löytyy hienosti isoista marketeista.

Raaka-aineet:

200 g Tuoretta pinaattia
2 rkl Öljyä (rypsi tai auringonkukkaäljyä)
400 g Tofua
1 punasipuli
1 Valkosipuli
3-5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1,5 tl Kuminan siemeniä
2 Vihreää chiliä
Kourallinen Cashew pähkinöitä
2 kpl vihreä Kardemumma
3 cm pätkä kanelitanko
400 g Tomaattimurska
1,5 tl Garam masala
1 rkl Sarviapilan lehti (Kasuri methi)
2 dl Kaurakerma
Suolaa


Viimeistelyyt tuoretta korianteria ja Bollywood Herkkulinssejä. Nauti annos basmatiriisin kanssa.

Resepti:


Laita pannu kuumenemaan hellalle ja siihen noin 2 rkl öljyä. Laita pinaatit, pähkinät ja chilit pannulle ja kääntele pinaatteja, kunnes niistä on haihtunut kaikki neste. Kun kaikki neste on haihtunut pois laita kaikki ainekset pannulta blenderiin ja aja ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta seoksesta tulee tasainen.
Pilko sipuli kuutioiksi ja tee valkosipulista ja inkivääristä 50–50 massa esim. raastamalla ne raastinraudalla. Keitä riisi. Perinteisesti riisi keitetään Intiassa isossa määrässä vettä. Kun riisi on kypsää, siivilöidään vedet pois. Näin riisistä tulee irtonaista eikä riisit tartu toisiinsa kiinni.


Kastikkeen teko alkaa intialaisessa ruoan laitossa aina mausteiden paahdolla. Laita pannu kuumaksi ja sinne taas noin 2 rkl öljyä. Kun pannu on kuuma laita pannulle 1,5 tl kuminansiemeniä, kanelitanko ja kardemummat. Kun kuminan siemenet alkaa poksua laske hellan lämpötilaa miedommalle ja lisää pannulle pilkottu sipuli. Kuullota sipulia hetki niin, että sipulista tulee läpikuultavaa. Lisää sitten pannulle valkosipuli-inkiväärimassa ja paista noin 2 min. Lisää tomaattimurska, anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä ja sekoittele kastiketta aika ajoin. Kun kastikkeesta on suurimmat nesteet haihtunut pois, lisää kastikkeeseen suola, garam masala, sarviapilan lehti ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti.


Lopuksi lisää kastikkeeseen vielä pinaattisose, kaurakerma ja tofut. Sekoita sitten huolellisesti ainekset.


Laita lautaselle riisipeti ja siihen päälle kastiketta. Viimeistele annos korianterilla ja Bollywood herkkulinsseillä.

Takaisin blogiin