Herkän tarina, osa 1: Sirkusta, palomiehiä ja yksi merikontti

Herkkä Snacks toteutukseen – ja heti

Idea Linssinmuotoisesta Herkusta syntyi vuonna 2018, kun Janne maistoi vastaavaa tuotetta Intiassa. Hän huomasi linsseissä potentiaalin ja päätti alkaa kokeilemaan erilaisia variaatioita kotona. Maaliskuussa 2020 herkkua pääsi maistamaan myös Jannen vanha pelikaveri Eetu, joka hullaantui tuotteesta täysin. Pian pojat jo olivatkin ottaneet Eetun luokkakaverin Mikon mukaan porukkaan ja iso pyörä lähti pyörimään; syntyi brändi nimeltä Herkkä Snacks ja Linssinmuotoinen Herkku oli sen ensimmäinen tuote. Ensimmäisiksi mauiksi kehiteltiin intialaistyylinen Bollywood ja suolalla maustettu Himalaya.

Vaatimattomaksi tavoitteeksi otettiin Herkän saaminen Proakatemian Myyntipäiville. Sekä Mikko että Eetu opiskelivat yrittäjyyttä ja tiimijohtamista TAMK:n Proakatemialla ja loppusyksystä järjestettävät Myyntipäivät ovat yksi koulun suurimmista tapahtumista. Ideana on yksinkertaisesti myydä kolmen päivän ajan jotakin tuotetta niin paljon, kuin pystyy. Nämä myytävät tuotteet valikoituvat Myyntipäiville erillisen innovaatiokilpailun kautta, johon oli tässä vaiheessa kaksi viikkoa aikaa. Ei siis muuta kuin päät sauhuten selvittämään, että mitenkäs tällainen elintarvikebisnes ylipäätään toimii. Tietotaito tämän asian suhteen oli joka jätkällä täysin nollassa, mutta sisun ja Googlen avulla siitäkin selvittiin.

Paikka Myyntipäiville ei auennut vielä ensiyritykseltä, sillä tuomaristo toivoi vielä hieman hiomista tuotteelle. Pojat saivat armonaikaa kolme kuukautta, mikä osaltaan vaikeutti asioita. Valmistettavien linssien määrää oli vaikea arvioida, kun paikka Myyntipäivillä ei ollut vielä varma. Aluksi linssejä päätettiin tilata 700kg, sitten suunnitelma muuttui 1400 kg:aan ja lopulta, tilauksessa tapahtuneen mokan takia Tampereen Eteläpuistoon kärrättiin 2800kg linssejä. Kyllä, Eteläpuistoon. Tamperelaiset saattavatkin tietää puistossa sijaitsevan pikkuruisen Kesäkahvila Tönön, jota pyörittävät Proakatemian opiskelijat. Koska kesäsesonki alkoi tässä vaiheessa olla jo ohi, Eetu ja Mikko saivat neuvoteltua Tönön itselleen pariksi viikoksi linssinpaistourakkaan. Ja urakka se nimenomaan olikin.

Kolme ukkoa merikontissa

Elokuun alussa Herkän pojat saivat vihdoin varmistettua paikkansa Myyntipäiville, joten oli aika käynnistää tuotanto – ja vauhdilla. Tönöähän ei varsinaisesti ole suunniteltu linssitehtaaksi, jossa huudatetaan rasvakeittimiä 12 tuntia päivässä päät punaisina. Kolme raavasta miestä parinkymmenen neliön merikontissa olisi koettelemus tasapainoisemmallekin ihmiselle, saati sellaiselle kolmikolle, joka oli viimeiset kolme kuukautta elänyt linssinkuvat silmissä. Varastona toimi Tönön vieressä oleva, Tampereen Joulutoreiltakin tuttu punainen mökki, joka ei sekään ole mikään kovin kummoinen tilaihme. Ilmanvaihto taas tarkoitti sitä, että linssejä keitellessä joka ikinen ikkuna ja luukku pidettiin auki, vaikka ulkolämpötila muuttui syksyisemmäksi päivä päivältä. Tuuliset ja kylmät päivät Tönöllä olivatkin pahimpia, vaikka toisaalta tuuli takasi sen, että putiikki pysyi edes hiukan kuivempana. Mikon sanoin: ”koita siinä nyt sitten valita, kumpi vituttaa vähemmän – kosteus vai tuuli”.  Tämän kaiken lisäksi pojat huomasivat jo heti ensimmäisenä päivänä, että neljä rasvakeitintä ei ollut lähellekään tarpeeksi ja että suurien linssimäärien kuivattaminen vaati paljon enemmän aikaa ja tilaa kuin pienten testierien. Ensimmäiset 50 kg lensivätkin suoraan roskiin.

Koska Eteläpuisto on nimenomaan kesänviettopaikka ja syksy oli jo pitkällä, pojat kuvittelivat saavansa työskennellä Tönöllä kaikessa rauhassa. Tätä kuvitelmaa kesti runsaat kaksi päivää, kunnes Sirkus Finlandia parkkeerasi viereiselle hiekkakentälle houkutellen mukanaan massoittain ihmisiä. Koska Tönön ilmanvaihto oli mitä oli, putiikista nousi vesihöyryä niin paljon, että poikien oli laitettava ovelle asiasta tiedottava kyltti, jotta ihmiset eivät olisi kuvitelleet kontin olevan tulessa. Toki palokuntakin saatiin kerran paikalle, kun höyryävä merikontti kiinnitti sirkuksen paloturvallisuustarkastusta tehneiden palomiesten huomion.

Parin viikon raadannan jälkeen 1400 kg linssejä oli kuin ihmeen kaupalla valmiina. Oli aika alkaa myymään.