Herkän tarina, osa 2: ”Jos nyt vaikka 50 jälleenmyyjää saataisiin”

Verta, hikeä ja paniikkia

Syyskuussa 2020 Eetulla, Mikolla ja Jannella oli käsissään 1400 kg paistettuja linssejä ja toinen mokoma odottamassa käsittelyä. Tarkoituksena oli saada Herkkä Snacks maailmalle Proakatemian Myyntipäivien kautta ja vaatimattomaksi tavoitteeksi asetettiin kaupat 20:lle jälleenmyyjälle, vaikka salaa mielessään Eetu kuitenkin haaveili viidestäkymmenestä kaupasta. Myyntipäivillä Herkkä Snacksin kanssa oli myös kolme muuta tuotetta tai palvelua, ja kilpailevat tiimit saivat itse valita, mitä kaikkia tuotteita lähtisivät myymään.

Koska maaliskuusta lähtien oli painettu laikka punaisena eteenpäin, pojat eivät olleet ehtineet myydä Herkkää vielä yhdellekään asiakkaalle ennen Myyntipäiviä. Nyt heillä oli 10 00 pakettia linssejä käsissään eikä tietoakaan siitä, kelpaisiko se kellekään. Ei siis mikään ihme, jos ukoilla saattoi hieman kylmä hiki nousta pintaan.

Kun Myyntipäivät sitten vihdoin alkoivat, koko homma lähti täysin lapasesta. Ensimmäisen päivän jälkeen oli selvää, että Eetun haave 50:n jälleenmyyjän kaupasta toteutuisi, mutta toisen ja kolmannen päivän myynnit ylittivät joka jätkän villeimmätkin unelmat. Kauppaa alkoi tulla siihen tahtiin, että jossain vaiheessa oli pakko lyödä hetkeksi liinat kiinni, jotta varasto saataisiin laskettua ajan tasalle. Sitä paitsi huimat myyntilukemat eivät suinkaan tarkoittaneet samppanjapullojen poksauttelua, vaan entistä enemmän hikoilua, jotta kaikki myynnit tuli varmasti kirjattua oikein. Puolessa välissä kisaa tajuttiin myös, että sekä Bollywoodiin että Himalajaan oli vahingossa tullut sama EAN-koodi, joten ei muuta kuin puhelin kouraan ja selvittelemään asiaa myyjille. Jos Myyntipäivien kilpailijat eivät ehtineen kolmeen päivään syödä, juoda tai hengittää, niin eivät ehtineet Herkän pojatkaan. Vaivannäkö kuitenkin kannatti, sillä lopulta koko varasto myytiin loppuun ja Herkkä sai liikevaihdollisesti myydyimmän tuotteen tittelin huolimatta siitä, että sillä oli kaikista halvin myyntihinta.

Hommat eivät kuitenkaan loppuneet Myyntipäiviin. Oli aloitettava toimitukset, hoidettava väärien EAN-koodien laputus sekä etsittävä uusi tuotantotila Tönön ollessa jo talviteloilla. Jos paniikkinappula ei vielä aikaisemmin ollut pohjassa, nyt se oli. Joka ukko alkoi olla hyvin, hyvin väsynyt.

Vieläkin hengissä

Jollain ilveellä syksyn hulluudesta selvittiin kuin selvittiinkin. Pojat saivat apujoukkoja Eetun ja Mikon luokkakavereista ja väliaikainen tuotantotila löytyi viimein Kaivannon Keitaalta, joka oli jo sulkenut ovensa kesän jäljiltä. Yhteistyö yrittäjien kanssa sujui loistavasti ja nyt Eetu, Mikko ja Janne ovat päässeet pitämään jopa kauan kaivattuja vapaapäiviä. Herkän pojat ovat saaneet remmiinsä avuksi kaksi Herkän muijaa, paniikkinappula ei pala enää punaisena eikä hikikarpaloita ole otsalla vuorokauden ympäri. On siis aikaa istua alas ja suunnitella tulevaa.

Herkkää toimitettiin Myyntipäivillä yli sadalle eri jälleenmyyjälle ja määrä kasvaa edelleen. Linssiherkut ovat valloittaneet Suomen Helsingistä Äkäslompoloon ja villeimpien huhujen mukaan jopa Sveitsissä, Espanjassa ja Briteissä tiedetään meistä. Onnistumisia on ollut, takaiskuja sitäkin enemmän, mutta janomme ei suinkaan ole sammunut. Päinvastoin, Herkän tarina on vasta alussa.