Kukkakaali-herne sosekeitto Chili öljy
Ainekset sosekeittoon
1 Kukkakaali
200 g Pakasteherneitä
3 valkosipulin kynttä
500 ml Kasvislientä
2 rkl Öljyä paahtamiseen
Basilika Persilja Suola (tarvittaessa)
Ainekset Chili öljyyn
2 dl Öljyä 0,5 dl
Chilihiutaleita 3 kpl
Tähtianista
3 cm pätkä Kanelitanko
2 tl Kuminansiemen
1 tl Suolaa
1 tl Sokeria
Aloita valmistamalla chili öljy. Mittaa kuuman öljyn kestävään astiaan kaikki mausteet ja sekoita ne keskenään. Kuumenna öljy kattilassa noin 120 asteeseen. Ilman lämpömittaria voit kokeilla öljyn lämpötilan ripottelemalla muutaman chilihiutaleen öljyyn. Jos öljy alkaa chilien lisäämisen jälkeen poreilla on öljy tarpeeksi kuumaa. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, kaada kuuma öljy mausteiden sekaan ja anna öljyn maustua niin kauan kuin mahdollista.
Sosekeiton teko aloitetaan paloittelemalla kukkakaali siivuiksi. Kuumenna pannu ja kaada siihen noin 2 rkl öljyä. Kun pannu on kuuma, paahda kukkakaaleja pannulla niin, että kukkakaali saa kauniin värin molemmilta puolilta. Kun kukkakaalit on paahdettu, laita kukkakaalit kattilaan ja sinne vettä niin, että kukkakaalit peittyvät vedellä ja lisää kattilaan yksi kasvisliemikuutio. Kun kukkakaalit ovat kypsiä, lisää pakasteherneet ja odota kunnes vesi kiehahtaa.
Pakasteherneitä ei ole tarkoitus kypsentää keittämällä, vaan ainoastaan kiehauttaa, jotta valmiiseen keittoon jää kauniin kirkkaan vihreä väri. Kun vesi on kiehahtanut, laske vedet kattilasta, mutta ota keitinvettä talteen, jotta voit lisätä nestettä soseuttamisen aikana. Laita kukkakaalit ja herneet blenderiin ja sinne aluksi noin desi keitinvettä, jotta seoksesta tulee silkkisen pehmeää. Lisää keitinvettä, mikäli tarvetta.
Lisää blenderiin vielä basilika ja persilja ja aja tasaiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa. Siivilöi valmis chili öljy annospulloon tai kulhoon. Chili öljy säilyy jääkaapissa puolisen vuotta, joten voit käyttää sitä sopivan tilaisuuden tullen aina uudelleen. Jaa sosekeitto annoskulhoihin ja koristele persiljalla, chili öljyllä ja viimeistele annos vielä Himalaja Herkkulinsseillä.
]]>Raaka-aineet:
200 g Tuoretta pinaattia
2 rkl Öljyä (rypsi tai auringonkukkaäljyä)
400 g Tofua
1 punasipuli
1 Valkosipuli
3-5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1,5 tl Kuminan siemeniä
2 Vihreää chiliä
Kourallinen Cashew pähkinöitä
2 kpl vihreä Kardemumma
3 cm pätkä kanelitanko
400 g Tomaattimurska
1,5 tl Garam masala
1 rkl Sarviapilan lehti (Kasuri methi)
2 dl Kaurakerma
Suolaa
Viimeistelyyt tuoretta korianteria ja Bollywood Herkkulinssejä. Nauti annos basmatiriisin kanssa.
Resepti:
Laita pannu kuumenemaan hellalle ja siihen noin 2 rkl öljyä. Laita pinaatit, pähkinät ja chilit pannulle ja kääntele pinaatteja, kunnes niistä on haihtunut kaikki neste. Kun kaikki neste on haihtunut pois laita kaikki ainekset pannulta blenderiin ja aja ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta seoksesta tulee tasainen.
Pilko sipuli kuutioiksi ja tee valkosipulista ja inkivääristä 50–50 massa esim. raastamalla ne raastinraudalla. Keitä riisi. Perinteisesti riisi keitetään Intiassa isossa määrässä vettä. Kun riisi on kypsää, siivilöidään vedet pois. Näin riisistä tulee irtonaista eikä riisit tartu toisiinsa kiinni.
Kastikkeen teko alkaa intialaisessa ruoan laitossa aina mausteiden paahdolla. Laita pannu kuumaksi ja sinne taas noin 2 rkl öljyä. Kun pannu on kuuma laita pannulle 1,5 tl kuminansiemeniä, kanelitanko ja kardemummat. Kun kuminan siemenet alkaa poksua laske hellan lämpötilaa miedommalle ja lisää pannulle pilkottu sipuli. Kuullota sipulia hetki niin, että sipulista tulee läpikuultavaa. Lisää sitten pannulle valkosipuli-inkiväärimassa ja paista noin 2 min. Lisää tomaattimurska, anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä ja sekoittele kastiketta aika ajoin. Kun kastikkeesta on suurimmat nesteet haihtunut pois, lisää kastikkeeseen suola, garam masala, sarviapilan lehti ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti.
Lopuksi lisää kastikkeeseen vielä pinaattisose, kaurakerma ja tofut. Sekoita sitten huolellisesti ainekset.
Laita lautaselle riisipeti ja siihen päälle kastiketta. Viimeistele annos korianterilla ja Bollywood herkkulinsseillä.
Herkkä-Tortilla
Mole-soosi
Ainekset:
2 rkl rypsiöljyä
1 punasipuli
5 valkosipulin kynttä
Noin 100 g kirsikkatomaatteja
1 cuajillo chili
1 ancho chili
1 tuore jalapeno
1 tl kuivattua jalopenoa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl juustokuminaa
Noin 5cm pätkä kanelitankoa
1 L kasvislientä
Noin 50 g tumma suklaata
1 rkl maapähkinävoita
2-4 rkl vehnäjauhoja
Tee kasvisliemi. Kiehauta noin litra vettä ja 1-2 kasvisliemikuutiota. Laita laakea kattila tai paistinpannu kuumenemaan liedelle ja laita kattilaan noin 2 rkl öljyä ja paahda chilejä öljyssä niin, että chilit ottavat hieman väriä ja mahdollisesti alkaa täyttyä ilmasta. Muista käännellä chilejä aika ajoin, jotta ne ei pala. Nosta chilit sivuun ja anna niiden hetki jäähtyä. Pilko tällä välin kuivattu sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne kattilassa yhdessä jalapenon ja kanelitangon kanssa 3min ajan. Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää kattilaan ja kuullota vielä 3-5min kunnes tomaatit ovat pehmeitä. Pilko chilit pieniksi ja lisää chilit ja mausteet. Kuullota mausteita, kunnes ne antavat miellyttävän tuoksun.
Lisää kasvisliemi ja keitä seosta hieman kasaan. Lisää maapähkinävoi ja sulata kastikkeeseen tummaa suklaata. Suklaa luo kastikkeeseen mukavan makean balanssin. Lisää soppaan vehnäjauhoja suurusteeksi (mikäli tarvetta), jotta soosi ei valu sormille tortilloja syödessä. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Roasted rainbow salsa
Ainekset:
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 tomaattia
1 punasipuli
1 jalapeno
3-4 valkosipulin kynttä (kuorineen)
Tuoretta korianteria
Puolet limen mehusta
Suolaa
Roustaa paprikat, jalapeno, tomaatti, valkosipuli ja punasipuli pannulla, uunissa grillivastuksella tai grillissä. Kuori palaneet kuoret vex ja pilko kasvikset pieniksi. Lisää korianteria puolikas puska ja puolikkaan limen mehu. Lisää suolaa maun mukaan.
Guacamole
Ainekset:
4-5 kypsää avokadoa
1 punasipulia
1 sitruunaa
1 jalapeno
puolet puskasta tuoretta korianteria
2 tl juustokuminaa
0,5 tl suolaa
Murskaa avocadot tasaiseksi massaksi. Pilko punasipuli, jalapeno ja korianteri hienoksi ja lisää ne avocado massaan. Lisää juustokumina ja suola, sekä sitruunan mehu. Sekoita ainekset keskenään ja sinulla on herkullinen guacamole valmis. Lisää tarvittaessa suolaa, korianteria ja juustokuminaa makusi mukaan.
Guacamole pysyy jääkaapissa vihreämpänä pidempään, kun laitat astiaan avocadon kiven mukaan. ;)
]]>Ainekset:
2 dl kuivaa pastaa
Puolikas tölkki tomaattimurskaa (n. 175g)
100 g fetaa / salaattijuustoa
Yksi chili
Puolikas valkosipulin kynsi
Mausteita oman mielen mukaan
n. 1 rkl Transilvania-Herkkulinssejä lopuksi päälle
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja keitä pasta. Sekoita tomaattimurska, feta ja mausteet pastan sekaan. Kaada seos uunivuokaan ja paista uunissa n. 10 minuuttia. Ripottele päälle Transilvanian makuisia Herkkulinssejä, niin saat ruuasta ihanan rapeaa!
]]>Uutuusmaku, valkosipulin ja chilin täyteinen Transilvania antaa ruokiin ripauksen tulisuutta. Se sopiikin loistavasti fetan ja vesimelonin kaveriksi kesäiseen vegesalaattiin.
Tekijä ja kuvat: Anniina / @anniinaskitchen
Rucolaa
Sitruunanmehua, oliiviöljyä
Vesimelonia
Punasipulia
Vegaanista fetaa (Violife)
Herkkulinssejä (Transilvania)
Levitä rucola tarjoilulautaselle, purista päälle sitruunanmehua ja ripottele päälle hieman oliiviöljyä. Leikkaa vesimeloni ja feta paloiksi. Pilko punasipuli renkaiksi ja lisää rucolan päälle. Ripottele päälle Transilvanian makuisia Herkkulinssejä ja nauti.
400 g vihreitä linssejä
1 ½ rkl seesamiöljyä
500 g tomaattimurskaa
200 ml kaurafraichea
2 keskikokoista tai 1 iso punasipuli
5 valkosipulinkynttä
3-5 cm tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
2 tl suolaa
1 tl kurkumaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl sokeria
1 ½ tl garam masalaa
1 ruukku tuoretta korianteria
Loppumausteseos:
3 rkl kuumaa seesamiöljyä
1 tl kuminan siemeniä
2 kokonaista kuivattua chiliä
3 tl kuivattuja sarviapilan lehtiä
2 kynttä murskattua tai raastettua valkosipulia
1 ½ tl garam masalaa
Päälle Bollywoodin, Transilvanian tai Himalajan makuisia Herkkulinssjeä oman maun mukaan.
Lisukkeeksi esim. basmati-riisiä.
Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja laita kattilaan, jossa on vettä n. 1 cm linssien pinnan yli. Lisää 1 tl suolaa ja kurkumaa. Kiehauta vesi ja keitä linssejä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Pilko sipulit, chili ja korianteri, murskaa tai raasta valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri. Kuumenna seesamiöljy pannulla, lisää kuminan siemenet ja anna niiden poksua, mutta ei palaa. Lisää pannulle punasipulit ja kuullota. Lisää joukkoon valkosipuli, inkivääri ja chili. Sekoita hetki. Lisää tomaattimurska ja keitä kasaan.
Mausta sokerilla, suolalla ja hajupihkalla. Lisää keitetyt linssit kastikkeeseen ja sekoita joukkoon kaurafraiche. Tässä vaiheessa voit ottaa kattilan pois liedeltä ja alkaa valmistamaan mausteöljyä.
Kuumenna öljy, lisää kuminansiemenet ja anna poksahdella, lisää hajupihka, sarviapilan lehdet ja garam masala. Anna mausteiden paahtua, mutta ei palaa. Lisää öljyyn lopuksi valkosipuli muutamaa sekuntia ennen kuin sekoitat öljyn kastikkeeseen. Sekoita lopuksi kastikkeen joukkoon korianteri. Tarjoile kastike esimerkiksi basmati-riisin kanssa ja purista päälle limen mehua. Viimeistele Bollywoodin, Himalajan tai Transilvanian makuisilla Herkkulinsseillä.
]]>100g Herkkulinssejä (Himalaja)
1-2 punttia villiyrttejä (alkukesästä esim. nokkosta tai kuusenkerkkää)
1 puntti tilliä (ei pakollinen, jos keräät tarpeeksi yrttejä)
2 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä
Puolikkaan sitruunan mehu
Suolaa ja pippuria
(pala kovaa juustoa)
Pese ja hienonna villiyrtit, kuivata tai ryöppää nokkonen. Ryöppääminen hävittää mahdolliset nitraatit, mutta C-vitamiini säilyy paremmin, jos annat nokkosten kuivua rauhassa vaikka saunan lauteilla tai kuivurissa. Jauha yrtit, valkosipuli, juusto ja öljy karkeaksi tahnaksi. Lisää Herkkulinssit loppuvaiheessa, mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Jätä pesto sopivan karkeaksi, jotta linssien rouskuva tekstuuri pääsee oikeuksiinsa. Tarjoile valmis tahna grillattujen uusien perunoiden ja kalan kanssa tai esimerkiksi aamiaisvohveleiden päällä.
]]>1-2 cm pala tuoretta inkivääriä
2–3 valkosipulin kynttä
1 vihreä chili (muutkin chilit käyvät)
2 kevätsipulin vartta
Puolikas nippu tuoretta korianteria
Puolikas limen mehu
2–4 rkl öljyä paistamiseen
75 g tofua (tässä reseptissä on käytetty SoFinen Tofu Skewers Chicken Style -paloja)
2–4 rkl deSiam Satay -kastiketta
N. 200 g riisinuudelia
1 rkl Herkkulinssejä (Bollywood)
Raasta tai hienonna inkivääri ja valkosipuli. Pilko chili, korianteri ja kevätsipuli. Huom! Jätä annoksien koristeluun hieman chiliä, korianteria ja kevätsipulia. Laita nuudelivesi kiehumaan.Kuumenna öljy pannulla ja paista tofut rapeaksi. Kun tofut ovat saaneet väriä, siirrä ne sivuun hetkeksi.
Lisää tarvittaessa pannulle hieman öljyä. Kuullota inkivääriä, valkosipulia ja chiliä n. 1 min keskilämmöllä. Lisää pannulle vielä hetkeksi kevätsipuli.
Sekoita joukkoon satay-kastike ja lämmitä hetki. Siivilöi nuudelit ja huuhtele ne kylmällä vedellä, lisää tofupalojen kanssa pannulle ja sekoita niin, että kastiketta on kaikissa nuudeleissa. Purista limen mehua tuomaan happoa ruokaan. Koristele lopuksi hienoksi leikatulla korianterilla, chilillä, Bollywoodin makuisilla Herkkulinsseillä ja kevätsipulilla.
]]>
Pese salaatti ja leikkaa hunajameloni sopiviksi kuutioiksi. Leikkaa sinihomejuusto paloiksi. Halutessasi voit laittaa parmankinkun uuniin pariksi minuutiksi, jotta salaattiin tulee hieman rapeutta. Asettele ainekset tarjoiluastiaan ja viimeistele oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja Himalajan makuisilla Herkkulinsseillä. Nauti!
Kuori ja pilko porkkanat. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuullota porkkanat, valkosipuli ja sipuli kattilassa öljyn kanssa. Lisää vesi ja
suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin 20 minuuttia, niin että porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta blenderissä tai sauvasekottimella. Lisää vuohenjuusto (osan vuohenjuustosta voit viipaloida ja paistaa pannulla valmiin keiton päälle).Soseuta. Lisää kuohukerma ja kasvisfondi.
Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele keitto lautasille, lisää päälle reilusti Himalajan makuisia Herkkulinssejä ja nauti!