Herkkä Dal

Herkkä Dal

Herkkä Dal on intialaistyylinen linssimuhennos, joka on suunniteltu yhdessä huippukokki Sirly Ylläsjärven kanssa. Täysin vegaaninen pata on helppo muokata sekä tuliseen että miedompaan makuun; reseptistä voi halutessaan jättää chilit pois, kun taas tulisen ystävät ripottelevat pinnalle reilusti Transilvanian makuisia Herkkulinssejä.

400 g vihreitä linssejä
1 ½ rkl seesamiöljyä
500 g tomaattimurskaa
200 ml kaurafraichea
2 keskikokoista tai 1 iso punasipuli
5 valkosipulinkynttä
3-5 cm tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
2 tl suolaa
1 tl kurkumaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl sokeria
1 ½ tl garam masalaa
1 ruukku tuoretta korianteria

Loppumausteseos:

3 rkl kuumaa seesamiöljyä
1 tl kuminan siemeniä
2 kokonaista kuivattua chiliä
3 tl kuivattuja sarviapilan lehtiä
2 kynttä murskattua tai raastettua valkosipulia
1 ½ tl garam masalaa

Päälle Bollywoodin, Transilvanian tai Himalajan makuisia Herkkulinssjeä oman maun mukaan.
Lisukkeeksi esim. basmati-riisiä.

Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja laita kattilaan, jossa on vettä n. 1 cm linssien pinnan yli. Lisää 1 tl suolaa ja kurkumaa. Kiehauta vesi ja keitä linssejä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Pilko sipulit, chili ja korianteri, murskaa tai raasta valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri. Kuumenna seesamiöljy pannulla, lisää kuminan siemenet ja anna niiden poksua, mutta ei palaa. Lisää pannulle punasipulit ja kuullota. Lisää joukkoon valkosipuli, inkivääri ja chili. Sekoita hetki. Lisää tomaattimurska ja keitä kasaan.

Mausta sokerilla, suolalla ja hajupihkalla. Lisää keitetyt linssit kastikkeeseen ja sekoita joukkoon kaurafraiche. Tässä vaiheessa voit ottaa kattilan pois liedeltä ja alkaa valmistamaan mausteöljyä.

Kuumenna öljy, lisää kuminansiemenet ja anna poksahdella, lisää hajupihka, sarviapilan lehdet ja garam masala. Anna mausteiden paahtua, mutta ei palaa. Lisää öljyyn lopuksi valkosipuli muutamaa sekuntia ennen kuin sekoitat öljyn kastikkeeseen. Sekoita lopuksi kastikkeen joukkoon korianteri. Tarjoile kastike esimerkiksi basmati-riisin kanssa ja purista päälle limen mehua. Viimeistele Bollywoodin, Himalajan tai Transilvanian makuisilla Herkkulinsseillä.

Takaisin blogiin