Herkkäpesto

Kevään nuoret nokkoset sopivat loistavasti peston raaka-aineeksi. Tässä reseptissä basilika ja muut ainekset korvataan pohjoisemmilla vaihtoehdoilla ja tulokseksi saadaan mainiosti grillatun kalan tai perunoiden kanssa sopiva pohjoinen villipesto. Tilli tuo pestoon myös kauniin tummaa, pohjoisen kuusimetsän kaltaista vihreää sävyä. Voit toki tehdä Herkkäpeston myös basilikasta tai vaikkapa rucolasta.

100g Herkkä Himalajaa
1-2 punttia villiyrttejä (alkukesästä esim. nokkosta tai kuusenkerkkää)
1 puntti tilliä (ei pakollinen, jos keräät tarpeeksi yrttejä)
2 valkosipulin kynttä
1dl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
(pala kovaa juustoa)

Pese ja hienonna villiyrtit, kuivata tai ryöppää nokkonen. Ryöppääminen hävittää mahdolliset nitraatit, mutta C-vitamiini säilyy paremmin, jos annat nokkosten kuivua rauhassa vaikka saunan lauteilla tai kuivurissa. Jauha yrtit, valkosipuli, juusto ja öljy karkeaksi tahnaksi. Lisää Herkkä loppuvaiheessa, mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Jätä pesto sopivan karkeaksi, jotta linssien rouskuva tekstuuri pääsee oikeuksiinsa. Tarjoile valmis tahna grillattujen uusien perunoiden ja kalan kanssa tai esimerkiksi aamiaisvohveleiden päällä.